De organisatie van het maatschappelijk middenveld in de nieuwe realiteit

De organisatie van het maatschappelijk middenveld in de nieuwe realiteit

In december schreef ik over de “onrust” die in het maatschappelijk middenveld heerst en dat dit leidt tot andere samenwerkingsvormen leidt maar ook tot andere organisaties en benodigde skills voor de managers en leidinggevenden. In dit stuk ga ik hier nader op in, waarbij ik mij iets meer op de corporaties zal focussen dan de vorige keer.

Organisatie: focus op de bedoeling en …

Kernpunt voor de nieuwe corporatie in de nieuwe realiteit (snel, dynamisch, ICT-georiënteerd) is dat ze allen op zoek zijn (gegaan) naar een nieuwe koers/visie/strategie. Heel vaak hoor je dan dat ze zich meer moeten richten op de “bedoeling1”, het doel waarvoor we ons werk eigenlijk allemaal doen. Over deze bedoeling, betaalbaar huisvesten van huishoudens die dit niet zelf kunnen, zijn we het wel snel eens, maar de weg daarheen, de strategie,levert discussie op.

Ik ben van mening dat deze nieuwe strategie ook een zeer flexibele moet zijn. Door de organisatie of toezichthouders wordt in dit kader vaak gevraagd naar duidelijkheid, de welbekende “stip aan de horizon”. En deze blijkt vaak ook niet goed haalbaar als we een jaar verder zijn, omdat nieuwe regelgeving of eigen inzichten veranderd zijn. In de nieuw dynamische wereld bestaat deze m.i. niet. Er is eerder sprake van een “wolk” of “streep” aan de horizon.

Een recent corporatievoorbeeld: Mochten we in de nieuwe Woningwet geen middeninkomens meer huisvesten. Hebben we net de administratie Daeb/niet-Daeb gescheiden en roept het Planbureau voor de Leefomgeving dat corporaties ook weer delen van de middeninkomens moeten gaan huisvesten, want ze komen nergens anders aan de bak. Sta dan ook niet vreemd te kijken als (ik hoop het) hier iets over wordt geschreven in het nieuwe regeerakkoord en dat “we” onze strategie weer moeten bijstellen.

Mijn mening is dan ook dat we niet weer een nieuw “stip”-strategie moeten gaan maken, maar onze strategie zodanig slim en ruim opstellen dat we dergelijke beleidswijzigingen kunnen opvangen binnen de strategie. Hoe ? Dat verschilt per type organisatie en vergt maatwerk.

Dit kan je doen door:

 • Bij de formulering en vaststelling van de strategie hier al rekening mee te houden. Beperk je tot de belangrijkste kritische succesfactoren en houdt daarbij rekening met de nodige (risico)marges
 • Sta regelmatig, minimaal jaarlijks, stil (op alle niveaus in de organisatie!) bij de actualiteit van de strategie voor de organisatie. Maar ook voor de individuele medewerker!!
 • Innovatieve kracht, creativiteit en zelfoplossend vermogen maken onderdeel uit van de kerncompetenties van medewerkers. Blijf deze ontwikkelen, maak hier plannen voor met elkaar !!
 • Stimuleren van zelfsturing levert creativiteit op. Weeg de creatieve van medewerkers altijd met elkaar goed af en zet ze af tegen de strategie.

Voor de mensen die werkzaam binnen de organisaties, van directie/bestuur/toezichthouder tot de facilitaire medewerker, betekent dit ook dat ze hun ogen en oren steeds meer moeten openhouden voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën voor verbetering moeten blijven genereren. Ze maken allen onderdeel uit van het netwerk waarin de organisatie zich bevindt.

Dus:

De nieuwe realiteit in het maatschappelijk middenveld zorg t ervoor dat de organisatie een strategie moet hebben die flexibel is en makkelijk aangepast kan worden. Geen “stip”, maar een “streep” aan de horizon.

Voor alle medewerkers in een organisatie betekent dit dat ze zich open moeten stellen en moeten ontwikkelen in netwerken en het omgaan met en signaleren van nieuwe ontwikkelingen onder andere op basis van de vele, vaak gratis, beschikbare informatie via eigen systemen of het internet.

Maar, er is geen blauwdruk beschikbaar hiervoor. Maatwerk blijft nodig! Ik geef hier graag op een constructieve en praktische wijze invulling aan samen met anderen.

Henk Gravesteijn

1/sup> Heel vaak wordt het boek van Wouter Hart “Verdraaide organisaties” als basis hiervoor gebruikt.

148 thoughts on “De organisatie van het maatschappelijk middenveld in de nieuwe realiteit

 1. Thank you for some other informative web site.
  The place else could I get that kind of information written in such
  an ideal manner? I have a venture that I am just now operating
  on, and I have been on the look out for such info.

 2. “This is the perfect webpage for everyone who wishes to find out about this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need toÖHaHa). You certainly put a new spin on a subject that has been written about for decades. Wonderful stuff, just excellent!”
  https://israelnightclub.com

 3. “Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t disappoint me just as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read, however I really thought you would have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you were not too busy searching for attention.”
  https://romantik69.co.il/נערות-ליווי-בחולון/

 4. “I’m pretty pleased to find this page. I need to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely enjoyed every little bit of it and I have you book-marked to see new information on your website.”
  נערות ליווי בתל אביב

 5. “A motivating discussion is worth comment. I do believe that you need to publish more about this issue, it may not be a taboo matter but usually people don’t talk about these issues. To the next! Many thanks!!”
  נערות ליווי בלוד

 6. “Can I just say what a relief to discover someone that truly knows what they are talking about online. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people must look at this and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular given that you definitely possess the gift.”
  https://romantik69.co.il/נערות-ליווי-בהרצליה/

 7. “The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me as much as this one. After all, I know it was my choice to read, but I actually thought you’d have something interesting to say. All I hear is a bunch of crying about something that you can fix if you were not too busy seeking attention.”
  נערות ליווי בתל אביב

 8. “This is the right website for everyone who hopes to understand this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally would want toOHaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been discussed for ages. Great stuff, just wonderful!”
  נערות ליווי בחיפה

 9. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles
  or blog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.

  Studying this info So i’m glad to convey that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon just
  what I needed. I such a lot indubitably will make certain to
  do not put out of your mind this web site and give it a glance regularly.

 10. Everything composed was very reasonable. However, what about this?
  suppose you wrote a catchier title? I am not saying your content isn’t solid., however suppose you added a post title that grabbed a person’s attention? I mean De organisatie van het maatschappelijk
  middenveld in de nieuwe realiteit – Henk
  Gravesteijn: ervaren (interim) manager en adviseur is a little plain. You should look at Yahoo’s home page and see how they write article headlines to get viewers to
  open the links. You might add a video or a pic or two to grab people excited about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it might bring your website a
  little livelier.

 11. Learn several foreign languages

  It’s nice to come to Italy and say “Buongiorno!” passing waiter. And then catch the admiring glances of those with whom you came. Is not it? But it has long been known that learning foreign languages contributes to the development of a good memory. It’s also very interesting! So why not take advantage of this?

  These are effective methods for training memory. But there is also something interesting. Memory is inextricably linked to proper and good brain function. This means that stimulating its work allows you to improve memory:

  It has been proven that regular sports activities increase brain activity and improve memory;
  No to gray days! It is well remembered that that does not fit into the framework of everyday life. Try to change the environment, add bright colors, go to the store on a new path … It is not necessary to radically change your life. Just add something new to your daily routine, and your brain will work with renewed vigor;
  Add new habits. For example, tidying up your desk in the morning is a great start to a productive day!
  Meditation, relaxation make the brain switch, relax. This means that he will perform new tasks with renewed vigor;
  Music has a magical effect on our brain. It has been proven that people who practice music have better memory and analytical skills;
  Teamwork. Brainstorms have proven their effectiveness more than once. And now scientists have proven that the decisions made in the team were more accurate and faster. They attribute this to the fact that information is easier to perceive and assimilate during communication. Therefore, solve problems together!
  The brain assimilates and sorts information while we sleep. So don’t ignore this process.
  Conclusion

  This is just a small part of the effective techniques for developing memory. But simple reading will not work. Apply these techniques. Remember, only 50% of the result depends on the doctor, and the remaining 50% on the patient. Without working on yourself, you will never reach the top.
  Figure 1. Sample structure of coursework
  The above structure can only serve as a guide. When giving the assignment to write a term paper, the teacher usually shows a sample of drawing up a plan, explains which sections should be contained in it.
  How to write the introduction of a term paper correctly

  The introduction is what is always read. If the main part of the commission (and even the leader, if he is not very conscientious) can skim through, then the first pages of the text will certainly receive close attention. As the title implies, this section serves to introduce readers to the course of the matter, to briefly describe the research. The introduction consists of typical parts:
  Relevance of the topic. You need to explain why you chose this particular topic, why it should be considered. The arguments presented depend significantly on the direction of the research – it can be either the novelty of the topic (“in connection with active changes in this area”), or its controversial nature (when one large scientific school expresses one opinion, and another – another), or practical significance. For historical topics, it is necessary to establish a connection with the present, to trace what the events of the past are affecting now, to draw parallels.
  Objective. A goal is what you want to achieve as a result of your research. For undergraduate coursework, the goal may be to “learn” something, or “systematize knowledge” about something. In senior years, the work is more practical in nature, and the goals change – “to formulate recommendations for improvement”, “to develop a project”, “to identify ways to improve efficiency.”
  Work tasks are a kind of “steps” to achieve the goal. If the goal of the work is one, then there are several tasks. Their number should correspond to the number of paragraphs in the work plan. Each item in the table of contents is a separate task.
  Dated using verbs – “analyze”, “consider”, “characterize”, “describe”, “classify”, “reveal” and others.

  essay on service marketing term paper writing service best american essay writing service for college

 12. It is actually a great and helpful piece of info. I am happy that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 13. “Can I simply just say what a relief to uncover someone that actually understands what they’re talking about on the net. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people need to check this out and understand this side of your story. I can’t believe you’re not more popular because you surely have the gift.”
  דירות דיסקרטיות בבת ים

 14. I do like the manner in which you have framed this specific challenge and it really does present me personally a lot of fodder for thought. However, because of just what I have witnessed, I basically trust as other responses stack on that people keep on issue and don’t start upon a tirade of the news du jour. All the same, thank you for this fantastic point and whilst I can not really concur with this in totality, I respect the standpoint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.