Wonen en zorg: bouw a.u.b. wel de goede woningen !

Wonen en zorg: bouw a.u.b. wel de goede woningen !

Het onderwerp wonen/zorg blijft mij boeien. De afgelopen tijd heb ik mij verdiept in de vraag naar nieuwe woningen voor de doelgroep die aangewezen is op een (min of meer) aangepaste of aan te passen woning. Voor mij is de hoofdconclusie dat er, op wijk/buurtniveau, goed onderzoek gedaan moet worden naar de behoefte op langere termijn. Op dit moment wordt er op vele plekken veel (bij)gebouwd in het duurdere woningsegment. Logisch, daar is een achterstand in te halen. Daarnaast zien we de minister roepen dat corporatiewoningen niet meer zo groot moeten zijn. Klopt dit wel en lopen we niet het risico dat op plekken straks leegstand gaat ontstaan? Hiervoor moeten corporaties en gemeenten uit hun comfortzone komen en echt de samenwerking gaan opzoeken.

Waar hebben we het over?

Het is duidelijk dat het beter gaat met Nederland. De economie groeit en de meeste groepen huishoudens gaan er op vooruit. De troonrede van afgelopen dinsdag had het daar ook over. Dat is uiteraard goed nieuws. Er worden, met name door particuliere ontwikkelaars, weer veel nieuwe woningen gebouwd en in de steden neemt het aantal sociale (huur)woningen af. Op zich een trend die past bij een groeiende economie.

Het blijkt echter dat de bouw van deze woningen niet altijd even goed is afgestemd op de behoefte op de langere termijn. Dat is nodig, omdat woningen er minimaal 100 jaar blijven staan en de behoefte best goed in beeld kan worden gebracht. Zo voorkom je onnodige kapitaalvernietiging op termijn.

Met name voor de middeninkomens, de senioren niet zijnde de doelgroep van de verpleeghuizen en de zogenaamde bijzondere aandachtsgroepen zouden wel eens in de knel kunnen komen. Er wordt niet goed gekeken naar de ontwikkeling van deze groepen op de langere termijn. Dat betekent dat zij straks of aangewezen zijn om te blijven wonen in hun huur – of koopwoning of naar andere wijken/gemeenten moeten verhuizen. Ik pleit er dan ook voor om op wijkniveau deze ontwikkelingen goed in beeld te brengen en van passende beleidsmaatregelen te voorzien.

Veel oude gebouwen worden momenteel door gemeenten aan projectontwikkelaars verkocht en veel woningbouw is niet afgestemd op de specifieke vraag van deze genoemde doelgroepen. Ik vind dat een gemiste kansen! Zeker als ook de minister van Wonen onlangs zei dat de corporaties, bij uitstek de huisvester van de genoemde doelgroepen, vrijwel uitsluitend nog maar kleine(re) woningen moesten bouwen in verband met de betaalbaarheid, worden mijn zorgen niet echt kleiner. Segregatie binnen gemeenten ligt dan op de loer.

Wat te doen ?

Als eerste moet de vraag van de specifieke doelgroepen (senioren met geringe zorgvraag; lagere middeninkomens, bijzondere aandachtsgroepen e.d.) per wijk/gebied goed in beeld gebracht worden. Kijk dan ook goed welke woningbouwplannen er per wijk/gebied zijn, breng de beschikbare zorgvoorzieningen in beeld en bespreek het resultaat met alle belanghouders. Alleen op deze manier krijg je in beeld welke ontwikkelingen gewenst zijn. Uiteraard moet dan ook bekend zijn/worden welke wensen/profielen deze doelgroepen hebben om de transformatieopgave goed te kunnen bepalen.

Dit lijkt op een gewone herijking van het portefeuillebeleid van een corporatie. Dat is het niet. Deze exercitie gaat verder en brengt met name ook de behoefte van huidige eigen woning bezitters in beeld. De woningen van deze huishoudens komen de komende tijd steeds vaker in de verkoop en willen we deze huishoudens voor de wijk en de sociale samenhang behouden dan moet er passend aanbod komen. Dat aanbod ligt niet (alleen) in het (middel)dure segment.

Er ligt dus een kans voor gemeenten, zorginstellingen en corporaties om goede invulling te geven aan het in beeld brengen van de woningbehoefte van specifieke doelgroepen op de langere termijn. Op deze manier voorkom je onnodige leegstand van woningen en wordt de transformatieopgave voor wijken/gebieden ook nog eens beter betaalbaar. Dat vergt creatief (mee)denken over elkaars grenzen heen en zorgt voor een nieuw evenwicht in de wijken en buurten die ook nog eens leefbaar blijven. Hierbij spelen corporaties een cruciale rol.

Dus:

De woningmarkt is weer booming op dit moment. Met name in de grotere steden rijzen de prijzen de pan uit en wordt veel bijgebouwd in het (middel)dure koopsegment. Sommige doelgroepen worden hierbij wel (eens) vergeten. Het betreft dan met name de senioren met een geringe zorgvraag, de lagere middeninkomens en de bijzondere aandachtsgroepen. Voorkomen moet worden dat deze mensen geen kant meer op kunnen en min of meer gedwongen worden in bepaalde gebieden hun nieuwe huisvestingsvraag te realiseren. Breng de behoefte van deze groepen goed in beeld en kijk dan, ook per wijk/gebied, wat er aan nieuwe plannen nodig is. Met name de samenwerking tussen gemeenten, zorginstellingen en corporaties is hierbij van groot belang.

Standaardoplossingen zijn er niet. Maatwerk om dit voor elkaar te krijgen blijft natuurlijk nodig! Ik geef hier graag op een constructieve, creatieve en praktische wijze invulling aan samen met u en de betrokken belanghouders bij dit, uitdagend blijvende, beleidsveld.

 

Henk Gravesteijn

21 thoughts on “Wonen en zorg: bouw a.u.b. wel de goede woningen !

 1. It’s going to be ending of mine day, however before ending I am reading
  this enormous paragraph to improve my experience.

 2. Fantastic beat ! I would like to apprentice whilst you amend your website,
  how can i subscribe for a weblog web site? The account helped me a appropriate deal.

  I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered vibrant clear concept

 3. I was suggested this website by my cousin. I am
  not sure whether this post is written by him as nobody
  else know such detailed about my difficulty. You are wonderful!

  Thanks!

 4. I do accept as true with all of the ideas you have offered for
  your post. They’re really convincing and can definitely work.
  Nonetheless, the posts are very short for beginners.
  Could you please extend them a bit from subsequent time?

  Thanks for the post.

 5. Great site you have here but I was curious if you knew of any
  discussion boards that cover the same topics talked
  about here? I’d really like to be a part of group where I can get opinions from
  other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Many thanks!

 6. It is the best time to make some plans for the longer term and it is time to be happy.

  I’ve read this put up and if I could I wish to suggest you few interesting issues or tips.
  Maybe you can write next articles regarding this article.
  I desire to learn more issues about it!

  Also visit my page; https://wiki.ageofkos.com/

 7. It?s hard to come by well-informed people on this topic,
  but you sound like you know what you?re talking about!
  Thanks

  Here is my website: Maxine

 8. I usually do not leave a response, but after reading a few of the responses
  on Wonen en zorg: bouw a.u.b. wel de goede woningen !
  – Henk Gravesteijn: ervaren (interim) manager en adviseur.
  I actually do have 2 questions for you if you do
  not mind. Could it be only me or do a few of these responses look like they are written by brain dead
  folks? 😛 And, if you are writing on other online social
  sites, I’d like to keep up with you. Could you make a list of every one of all
  your public sites like your Facebook page,
  twitter feed, or linkedin profile?

  my webpage: ViroValor XL Male Enhancement

 9. Very shortly this website will be famous amid all blogging and
  site-building visitors, due to it’s nice articles or reviews

 10. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the
  net the easiest thing to be aware of. I say to you, I
  definitely get annoyed while people think about worries that
  they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having
  side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more.

  Thanks

 11. This is really fascinating, You’re an overly skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look ahead to seeking more of your fantastic post.
  Also, I have shared your site in my social networks!

  Check out my web-site :: Cinagra Rx Review (Jaxon)

 12. Admiring the persistence you put into your blog and detailed information you present.
  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Excellent read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to
  my Google account.

  my site :: Leafy Living CBD Oil

 13. Great – I should certainly pronounce, impressed with
  your website. I had no trouble navigating through
  all the tabs as well as related information ended
  up being truly simple to do to access. I recently found
  what I hoped for before you know it in the least.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those
  who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate.

  Nice task.

  My page; Keto Boom

Comments are closed.